1 juli 2013

1 juli 2013


De laatste dag van mijn vakantie wilde ik toch wel speciaal afsluiten. Nou dat is me goed gelukt. Via de website beleefdelente en www.natuurkanaal.nl zijn een paartje Slechtvalken te volgen via een camera. Deze Slechtvalken zitten in de toren, De Mortel, in Gemert. Ik volg ze al een paar jaar en de twee jongen zijn nu goed een week uit de nestkast. Via de camera’s was te zien dat ze inmiddels al flink rond de toren vlogen. Dus ik hoopte op wat leuke vliegfoto’s van de juveniels. Dat ik van dichtbij getuige zou worden van een prooi overdracht had ik nooit verwacht.

Slechtvalk

Een van de ouders, vermoedelijk Pa, komt met een duif aanvliegen. Vanuit de verte was ik hiervan getuige dat Pa de duif sloeg. Een prachtig gezicht. Direct komt een juveniel zich aanmelden om de duif over te nemen.

Slechtvalk

Slechtvalk

De ring is goed zichtbaar van de juveniel, helaas wisten we niet of dit het mannetje of het vrouwtje was.

Slechtvalk

De juveniel moest diverse pogingen wagen om de duif over te nemen. Maar juist in deze periode wordt er veel geoefend.

Slechtvalk

Slechtvalk

Slechtvalk

Slechtvalk

En hebbes, de juveniel heeft zijn eerste prooioverdracht.

Slechtvalk

Slechtvalk

Nu begrijp ik ook waarom de ouders deze duif hadden uitgekozen om te pakken. Tijdens het bewerken van de foto’s zag ik dat de duif geringd was. Dus waarschijnlijk een uitgeputte duif.

Slechtvalk

Niet de scherpste foto, maar dit geeft mooi weer hoe de twee juveniels met elkaar aan het spelen zijn. Oefenen met elkaar om een prooi te kunnen vangen. Dat oefenen hebben ze nodig, want de gevangen duif heeft de toren niet gehaald…..die heeft de juveniel onderweg naar de toren laten vallen.

Slechtvalk

Een van de juveniels kwam nog even over vliegen om mij gedag te zeggen. Ik kan wel zeggen dat het een zeer geslaagde laatste dag van mijn vakantie was.