1 juni 2015

 

 

 

 

Alweer mocht ik mee uilen ringen. Deze keer waren de Steenuilen aan de beurt. In Limburg ben ik nog nooit een Steenuil tegengekomen, dus ik was extra blij om deze soort eens van dichtbij te mogen zien. We hebben 4 adressen bezocht, maar eigenlijk waren we overal al te laat. Ze waren al uitgevlogen. Op een adres vonden we 4 Steenuiltjes achter een stapel pallets. De nestkast was zwaar bevuild. Geen idee hoe dit gekomen is, vermoelijk geen goed voedsel. Verder zagen ze er wel prima uit. Op een ander adres wist de eigenaar in welke pijp op de grond ze verstopt waren. We vonden er nog 2 Steenuiltjes. Zelfs moederuil kwam voorbij want die wilde net een enorme worm voeren. Op een adres was al 1 jong verdronken in de paarden drinkbak. Ik ga proberen te zorgen dat deze eigenaar een speciale drinkbak krijgt waar Steenuilen uit kunnen komen. Op het laatste adres vonden we twee dode jongen die al geringd waren. Deze jongen waren vorig jaar overleden NA het ringen. Oorzaak is onbekend. Wel hebben ze dit jaar weer jongen grootgebracht die al uitgevlogen waren. 

Steenuil

Dit is een volwassen Steenuil, het vrouwtje. Ze was in de broedkast aanwezig.

Steenuil

Steenuil

Als je goed kijkt op de vleugel zie je dat deze uit twee delen bestaat. Wat donsveren om het allemaal waterdicht te houden en alles goed te bedekken en eronder de veren om mee te kunnen vliegen. Op de poten zie je zuignappen, daarmee zorgen ze dat de gevangen prooi niet meer ontsnapt.

Steenuil

Een van de jongen die we achter de pallets vonden en die de besmeurde nestkast had. Maar daar hebben ze blijkbaar weinig last van gehad. 

Steenuil

Geen scherpe foto. Dit is een dood jong van vorig jaar. Al helemaal vergaan. Dan te bedenken dat de jonge uiltjes van dit jaar dus in dezelfde kast zijn opgegroeid, jakkie.