10 februari 2012

10 februari 2012

Van de week stond ik een sigaretje op balkon te roken. Altijd een momentje voor mezelf heb ik op die momenten, want er vliegt altijd van alles voorbij, zelfs in een druk bewoonde woonwijk. Duiven, kauwen, merels, zanglijster, roodborst, vinken behoren tot de vaste groep. Voor het eerst zag ik een Grote Bonte Specht op zo’n 35 meter in een boom zitten. Of dat nu komt omdat het wat kouder buiten is of omdat ik gewoon de laatste paar maanden beter om me heen kijk weet ik niet, maar ik had ze nooit eerder zo dicht bij huis gezien. Vandaag zat hij er weer, geweldig. Volgens mij ga ik gewoon steeds meer zien, doordat ik er meer op let en ze makkelijker herken. 

Vandaag had ik weinig tijd. Maar ik had echt mijn momentje rust nodig en als ik er even op uit trek dan kom ik weer geheel ontspannen thuis en kan ik er weer een paar dagen tegenaan. Ik ben naar het Noord AA gegaan,  omdat ik had gelezen dat er een hoop te zien was, via waarnemeing.nl. Het was er prachtig vandaag. Ik geloof wel dat de tijd is gekomen dat ik met twee camera’s moet gaan lopen, want ik had vandaag alleen mijn 300 mm lens bij me en die kan geen landschap foto’s maken, terwijl ik vandaag mooie overzicht plaatjes had kunnen maken. Dus bij deze beloof ik dat ik mijn andere camera voortaan mee zal nemen. 

Grote Bonte Specht

Grote Bonte Specht

Smienten

Smienten

Smienten

Duizenden Smienten op het Noord AA, echt een geweldig gezicht. In het water zaten ze met vele en in de polder ernaast. De Smienten overwinteren hier in Nederland. Broeden doen ze niet in grote getale in Nederland.

Aalscholver

Aalscholver

Deze Aalscholver zat langs de waterkant en hield me goed in de gaten. Ik liep op een pad en gelukkig stoorde ik hem niet waardoor hij moest wegvliegen. De vogels hebben het moeilijk in deze tijd van het jaar en het is schandalig om ze nu dicht te benaderen voor een foto. Een echte vogel/dierenliefhebber doet zoiets niet. Op dit zelfde pad kwam ook een stel aangelopen met twee los lopende honden. Ze liepen langs een groot bord waarop duidelijk staat vermeld dat honden niet in dit gebied mogen komen. Ze hadden al alle meerkoeten weggejaagd, dus ik wees hun erop dat dit een rotstreek is en dat de vogels het nu moeilijk hebben. Ze besloten om de andere kant op te lopen. Ik was bijna in de verontstelling dat ze mij begrepen en wat voor invloed het heeft op de vogels als ze constant moeten vluchten voor honden die hun achterna rennen. Aan de waterkant zaten namelijk Smienten, Knobbelzwanen, Nijlganzen en Grote Canadese ganzen in grote getale. Maar helaas, na een kwartiertje hadden ze hun ronde gemaakt en werden honderden vogels verjaagd door het stel met de loslopende honden. Ik begrijp best dat niet iedereen dit begrijpt en bewust die vogels wegjaagd, maar ik dacht toch echt dat ik het duidelijk had uitgelegd.

Putter

Putter

De Putters waren ook weer aanwezig, ik telde er een stuk of 15.