10 maart 2014

10 maart 2014


Het is weer lente en de zomergasten zijn weer in Nederland aangekomen. Niet allemaal natuurlijk, maar de sommige. De Tjiftjaf en de Roodborst tapuiten zijn weer aangekomen. Het is toch altijd weer een heerlijk gevoel als je de eerste in het seizoen tegenkomt of hoort, want dan weet je dat de winter voorbij is en de komende maanden weer geweldig vogelen wordt. 

Roodborst Tapuit

Roodborst Tapuit

Ze zijn er weer, de Roodborst Tapuiten. Ik zag er vandaag wel een stuk of drie, allemaal mannetjes. De vrouwtjes heb ik nog niet gezien. Onze roodborsttapuiten brengen de winter veelal door in Zuidwest-Europa.

Staartmees

Staartmees

Deze staartmees had een kleine prooi te pakken, geen idee wat. 

Appelvink

 Appelvink

Zo vaak kom ik ze niet tegen, een Appelvink. Dus ondanks de takken die ervoor zitten ben ik blij met deze foto/waarneming. Laatst zat er ook een in mijn tuin, maar toen was ik te laat voor een foto. 

Deze vinkensoort heeft zo’n krachtige snavel dat een kersenpit schijnbaar moeiteloos gekraakt wordt. Uit onderzoek is gebleken dat de appelvink met zijn kaken een drukkracht van maar liefst 50 kilogram kan uitoefenen. Helaas gaat het grootste deel van het leven van appelvinken schuil achter vele boomtakken. De soort zit het liefst hoog in forse bomen en is bovendien bijzonder schuw en waakzaam. Door het verborgen gedrag en onopvallende geluid lijkt de appelvink zeldzamer dan hij werkelijk is; het zijn mooie wáárnemingen van een appelvink die schaars zijn. Op de zeldzame haakbek na is het de grootste en zwaarste vinkensoort van Europa. Aldus de vogelbescherming.

Kraanvogel

Kraanvogel

Waanzinnig de Kraanvogels trokken dit weekend massaal over Nederland. Ik had ze nog nooit in Nederland waargenomen en heb er heel wat kilometrs voor gefietst om ze eens te zien. Dan zit je lekker in je tuintje en komen ze gewoon overgevlogen. Limburg…..je zult er maar wonen.

Witte Kwikstaart

Witte Kwikstaart

Geen scherpe foto, maar ik was zo blij dat ook deze vogels weer te zien zijn. Als je langs een weide loopt let dan op, dan loopt hij tussen de poten van koeien, paarden en schapen door in de hoop dat deze een overheerlijk insect of larve opstoot.

Buizerd

 

Buizerd

Buizerd

Dagpauwoog 

Dagpauwoog