11 mei 2013

11 mei 2013


Wat een feest met al die zomer vogels die Nederland in komen. Er is zo ontzettend veel te zien momenteel. In de lucht, tussen de struiken, op de grond , in de toppen van bomen, je komt gewoon ogen en oren tekort. Gisteren ben ik naar me inmiddels vaste stekkie, Bergerheide in Nationaal Park Maasduinen gegaan en vandaag met een excursie naar de Groote Peel. Veel bijgeleerd over dit gebied, waar ik nog nooit eerder was geweest. Beetje jammer alleen dat ik bijna tot mijn onderbroek nat geregent ben. Maar het zien van een paartje Grauwe Klauwieren maakte alles goed. De foto kan ik helaas niet plaatsen want het paartje zat echt te ver weg voor een redelijke foto.

Boomvalk

Boomvalk

Waanzinnig, een Boomvalk. Eerst zag ik er eentje, later kwamen er nog twee bij. Dus gewoon drie Boomvalken in Bergerheide. Ik had ze nog nooit eerder gezien. 

Door de langere, sikkelvormige vleugels en de manier van vliegen doet de boomvalk denken aan een grote gierzwaluw. De boomvalk vliegt snel, maar is toch erg wendbaar, zodat de vogel goed in staat is om grote insecten en kleine vogels in de vlucht te vangen. De gevangen insecten zoals libellen en sprinkhanen worden meestal in de vlucht opgegeten. Door de grote aantallen insecten in gebieden met veel stilstaand water, geeft de boomvalk de voorkeur aan deze vochtige gebieden. Boomvalken broeden bij voorkeur hoog in een boom, in oude nesten van bijvoorbeeld kraaien of duiven. De vogels beginnen pas laat met broeden, zodat er een rijk aanbod van jonge vogels is om als voedsel te dienen voor de kuikens van boomvalk. In de winter verlaat de boomvalk Europa om te overwinteren in Afrika. Aldus de website van vogelvisie.

Zwarte Specht

Zwarte Specht

De Zwarte Specht zit nog steeds te broeden. Ik heb ontdekt dat als je open en bloot op het pad gaat staan, dan komt hij ook te voorschijn. Blijkbaar zijn ze gewend geraakt aan de voetgangers die de hele dag voorbij lopen. Na twee minuten wachten hoorde je de ander aankomen om te wisselen op de broedplaats. Alleen jammer dat de ingang van de nestingang aan de andere kant van de boom zit. Ach je kan niet alles hebben.

Kneu

Kneu

De Kneu is nu op zijn mooist. Rood op zijn kruin en borst. Natuurlijk zit er op deze foto een blad van de boom voor zijn borst. De Kneu staat op de rode lijst.

 Lepelaar

Lepelaar

Mijn eerste Lepelaar dit jaar. Ik ben blij dat ze er weer zijn, prachtige beesten die nooit vervelen om naar te kijken. Terwijl we tijdens de excursie met zeker 15 man stonden, kwam deze Lepelaar aangevlogen en lande voor ons in een klein plasje. De afstand schat ik op ongeveer 35 meter.

Grote Bonte Specht

Grote Bonte Specht

Een mannetje, te zien aan zijn rode kruin. Deze foto is nog van een excursie in De Hamert, Nationaal Park Maasduinen, van een week terug.