13 april 2014

13 april 2014


Vandaag op pad geweest met vogelwerkgroep Het Hokske. Het was een excursie naar De Hamert. Dat zit in het Nationaal Park, zo’n 5 minuten bij mijn huis vandaan. Het betrof een cursus om vogelgeluiden te kunnen herkennen maar ik mocht mee om te proberen wat leuke foto’s te schieten en natuurlijk om te genieten. Natuurlijk heb ik ook weer veel bijgeleerd over de vogelgeluiden. Vandaag  twee foto’s kunnen maken, de andere zijn van de afgelopen weken.  Ik heb wel een mega kick gehad vandaag bij het zien van een draaihals, wat is dat gevoel toch heerlijk om een zeer zeldzame vogel te zien.

Draaihals

Draaihals

We hoorden een niet allerdaags vogelgeluid en we dachten bijna allemaal aan een Havik. Echter een in de groep was niet overtuigd. Na een aantal roepen zei hij: Dit is een Draaihals. Na toch wel ruim 15 minuten werd hij eindelijk gevonden en ik stond klaar voor de foto….alleen net met afdrukken vloog hij weg. Vreselijk balen is dat en ik was echt sjagerijnig. Maar na nog een keer 15 minuutjes zoeken werd hij weer gevonden en had ik mijn foto. 

Deze vreemde eend onder de spechten komt voor op warme, droge plekken in oude loofhoutsingels en loof- of lariksbossen met een open structuur. De draaihals dankt zijn naam aan de flexibele hals, welke in vreemde kronkels gedraaid kan worden. Gebroed wordt in oude, meestal deels verrotte loofbomen. Het voedsel bestaat uit mieren (vooral zwarte wegmieren en hun poppen zijn favoriet) welke in bomen en op de grond gezocht worden. Draaihalzen overwinteren in Afrika ten zuiden van de Sahara. Aldus de Vogelbescherming.

Witte Kwikstaart

Witte Kwikstaart

Tijdens het zoeken naar de Draaihals, kwam de Witte Kwikstaart voorbij. Erg drukke vogel die, zoals zijn naam al zegt, constant met zijn staart heen en weer beweegt. 

Ooievaar

Ooievaar

Voor sommige een vogel die ze dagelijks zien. Hier in Limburg zie je ze niet erg vaak. Des te leuker als er eentje bijna voor mij op een woning wilde landen maar toch besloot om door te vliegen.

Tjiftjaf

Tjiftjaf

Deze vogel hoor je de gehele zomer door, tjiftjaftjiftjaf, let er maar eens op. Als je de melodie eenmaal weet blijkt dat je ze erg veel tegenkomt. Ze zitten hier ook in mijn tuin.

Buizerd

 

Buizerd

Buizerd

En door mijn schuld vloog hij weg. Ik bleef te lang staan en dan vertrouwen ze het niet meer. Toch was de afstand behoorlijk groot.