13 februari 2012

13 februari 2012

Gelukkig het is gaan dooien. Ik kan wel tegen een beetje kou, maar ik heb toch liever 22 graden, korte broek en gympies aan. Ik denk dat de ijsvogel nu ook snel wel een duik wilt nemen om wat vis te eten. De sloten liggen inmiddels al een paar weken dicht. Vandaag van het werk een dag vrij genomen, genoeg overuren gemaakt, dus het mag wel een keertje. Dus vandaag was de Ackerdijkse plassen weer eens aan de beurt. U weet wel, dat gebied waar je in principe altijd wel de Torenvalk en die witte Buizerd tegenkomt. Die witte Buizerd zat er inderdaad weer, maar vandaag een beetje te dicht tussen de bomen, hij wilde niet op de foto. Ik had het rijk vandaag bijna alleen, wat een rustig plekje kan het daar toch zijn, heerlijk.

Huismus man

Huismus vrouw

Huismus vrouw en man

Huismus

Ik had ze al een tijdje niet meer op deze plek gezien, de huismus. Vandaag waren ze weer met een hele groep aanwezig. Bij deze plek staat een oud huis met ouderwetse dakpannen en daar maken deze huismussen dankbaar gebruik van. Ze broeden hier onder die dakpannen. De huismus staat nog steeds op de rode lijst. Ze broeden nog veel in Nederland, maar het aantal neemt af. Vermoedelijk doordat de broedplaatsen afnemen, we ruimen onze rommel op, het vee staat vaker binnen en het mest beland in opvangbakken. Op de bovenste foto staat een mannetjes Huismus in winterkleed. Nog eventjes en hij krijgt zijn zwarte borst. In het midden een vrouwtje en de onderste foto zijn een mannetje en een vrouwtje.

Koperwiek

Koperwiek

Koperwiek

De Koperwiek is een wintergast. Ze zijn hier ongeveer van september tot mei. Koperwieken hebben koperoranje oksels. Ik las op internet dat ze gek op rottend fruit zijn. Maar goed dat ik dus onderweg mijn appeltje heb weggegooid in de bosjes, hopelijk vinden ze hem. 

Fazant

Fazant

Stukje afsnijden door over het ijs te lopen.

Torenvalk

Torenvalk

Torenvalk

Ik begin een beetje beter door te krijgen hoe ik mijn zwart/wit foto’s wat kan oplichten. Best lastig met het licht wat we overdag hebben als het bewolkt is. Dit mannetje nam vlak voor mijn neus een duikvlucht, maar ving helaas niks. Hij ging vlak bij me in de boom zitten en wat rondkijken. Nam vervolgens weer een duikvlucht en hebbes. Beetje jammer dat hij het niet dichtbij ging opeten. Hij nam zijn prooi mee en vloog weg. Logisch natuurlijk met deze kou, vang je eindelijk wat staat er weer een mens naar je te loeren, wegwezen.

Buizerd

Buizerd