13 januari 2012

13 januari 2012

Vandaag maar eens naar het van Tuylpark gegaan in Zoetermeer. In mijn beleving een oud park waar steeds een stukje vanaf gesnoept wordt. Die wildwaterbaan is er ook gelegen, midden in het park, wat een zonde. Maar ik heb er wel kunnen ontdekken wie de natuurlijke vijand van de halsbandparkiet is. Ik zag een stukje verderop een buizerd in een boom landen. Ik vermoed dat hij mij nog niet gezien had, al kan je daar nooit zeker van zijn. Langzaam aan liep ik erheen totdat hij een stuk verder de bossen invloog. Ik bekeek het met mijn verrekijker en ik kreeg de indruk dat hij wat halsbandparkieten achterna zat. Ik zal het wel verkeerd gezien hebben en liep weer verder. Ik stond op een lekker plekje, in het zonnetje en plots kwam er wederom een buizerd vlakbij aangevlogen. Hij dook op een boom af, waar ik de halsbandparkieten in had zien zitten. Nu wist ik het zeker: die buizerd probeerde die beesten te pakken. Ik kon helaas niet zien of het gelukt was en natuurlijk was ik te laat voor een foto. Maar voor mij staat het vast: de buizerd jaagt op halsbandparkieten.

Staartmees

Staartmees

De staartmees, het zijn net bolletjes wol. Ze zijn 7-9 centimeter lang inclusief hun staart. Met een groep trekken ze door het bos of park. Het zijn geen schuwe vogeltjes maar vreselijk rusteloos en dus erg moeilijk op de foto te zetten. Ze zitten geen seconden stil. Ik herken ze altijd aan hun gekwetter en ze zijn redelijk voorspelbaar waar ze heen gaan. Op die manier kan je ze opwachten en hopelijk op de foto krijgen. 

Pimpelmees

Pimpelmees

Ik ben geneigd om meestal door te lopen als ik een pimpelmees zie. Maar langzaam aan leer ik dat als er pimpelmezen in de buurt zijn, dat er dan meestal ook andere soorten in de buurt zitten. Ik las op internet dat pimpelmezen gemiddeld 3 jaar oud worden en met zachte winters wel 8 jaar oud. De oudste geregistreerde pimpelmees is 19 jaar oud geworden. Als deze winter aanhoud zoals die nu is kan deze weleens heel oud worden.

Putter

Putter

Eindelijk eens een rustig vogeltje die wat makkelijker te fotograferen is. Ze zijn erg leuk om naar te kijken. Onderste boven hangen tijdens het eten. En een heerlijk geluid wat eruit komt.

Zanglijster

Zanglijster

Zanglijster staat er onder andere om bekend dat ze slakken vangen en deze dan kapot slaan om zo bij het malse vlees te kunnen komen. Dit heb ik uit de boeken. Als het straks wat beter weer is heb ik meer geduld om wat langer stil te staan/zitten. Vandaag was het best redelijk weer maar ik was weer verkleumd toen ik thuis kwam. Deze hele week dus in Zoetermeer geweest. Ik hoop volgende week toch wel weer wat verderweg te kunnen gaan. Maar dit geeft volgens mij wel een redelijk beeld wat voor moois er allemaal in toch een grote druk stad te zien is. Ik wil niet weten wat voor moois ik allemaal over het hoofd gezien heb, want er moeten nog vollop uilen in Zoetermeer zitten, maar ik zie ze nooit.