17 januari 2012

17 januari 2012

Lentevreugd, dit is een plekje in Wassenaar, vlak tegen Katwijk aan. Ik was er nog nooit eerder geweest. Onderweg kwam ik een hoop Schotse Hooglanders en Konikpaarden tegen. Door het gebied loopt een beekje afkomstig van de duinen. Het was maar goed dat ik waterdichte schoenen aanhad, want het beekje was zich door de regen van de afgelopen tijd aardig aan het verbreeden. Eenmaal werd mijn pad versperd door een Schotse Hooglander. Ik kwam over een bruggetje en die schotse was net lekker bezig om deze af te likken. Tja, dan maar even wachten tot hij uitgelikt is, want ze zijn van twee meter afstand best groot. Ik vind Lentevreugd een mooi gebied waar het erg rustig is. Helaas was er alleen erg weinig te zien. Het lag niet aan mij, want een man die ik tegenkwam en het gebied vaker bezoekt vond het vandaag ook extreem rustig. Ik ga daar nog wel een keertje terug.

Vlakbij Lentevreugd heb je ook het Panbos in Katwijk. Ik had nog wat tijd over dus ben ik daar heen gereden. Hier had ik iets meer succes.

Boomklever

Boomklever

Ik kwam in het bos op een plekje waar ik veel bewegingen zag. Dan is het voor mij altijd tijd om stil te gaan staan, statief klaar en wachten maar. Jaaaaaaaa een boomklever. Voor sommige misschien niks bijzonders, maar voor mij wel. In mijn buurt ben ik ze nog nooit tegengekomen en in het verleden heb ik er weleens 1,5 uur, voor gereden om ze te zien. Komen ze dan eindelijk richting de stad. Ik vind het zulke bijzondere vogels, hoe ze hun nest maken, hoe ze zich bewegen, helemaal geweldig. Ze zijn niet zo zenuwachtig en blijven poseren. Heerlijke vogels om te observeren.

Merel

Merel

Op zich een veel voorkomende vogel, die in de lente prachtige liedjes zingt. Maar deze merel heeft toch echt rode poten! Dat klopt dus niet, want merels hebben geen rode poten, maar zwart/bruine. Ik heb het nagevraagd op het forum van waarneming.nl en we zijn maar tot de conclusie gekomen dat het door de lichtval komt. Mocht er iemand zijn die wel degelijk eerder een merel met rode poten is tegengekomen, dan hoor ik dat graag. Want ik ben nog niet overtuigd van het lichtval….

Halsbandparkiet

Halsbandparkiet

De lente komt eraan. Ok bijna dan, want vanmorgen voor de tweede keer dit jaar mijn ruiten moeten krabben van de auto. Het gras was wit, maar de lente komt eraan. Volgens mij hebben deze twee halsbandparkieten ook de lente in hun bol. Dit mogelijke toekomstige nest werd uitvoerig bekeken. Het vrouwtje is het nest aan het bekijken en het mannetje met de zwart gekleurde keelvlek en de halsband om, zit ernaast. Ik moet tot mijn schaamte bekennen dat ik ze al van verre hoorde roepen. Ik kwam dichterbij en zag ze gewoon niet. Als je ze dan ziet zitten dan denk je echt pffff hoe heb ik dat nou kunnen missen.

Roodborst

Roodborst

Een vogel die het de laatste paar jaar erg goed doet in Nederland. In de herfst en winter laten ze zich wat beter zien. Vandaag ben ik er een stuk of 5 tegengekomen. Ze zijn vaak alleen en lekker nieuwsgierig. Op een tak bekijken ze je letterlijk, wordt het te spannend dan gaan ze een meter verderop zitten, maar echt wegvliegen doen ze niet. Ze blijven altijd in de buurt.