19 december 2012

19 december 2012


De donkere dagen rondom kerst zijn aangebroken. Voor mij betekent dit gewoon iets minder vaak op pad omdat er gewoon erg weinig licht is om redelijke foto’s te kunnen maken. Om een uur of 15:00 is het gewoon te donker voor een redelijke foto. Ik ben wel een aantal malen op pad geweest en ook lid geworden van vogelwerk groep Hokske. Met deze werkgroep ben ik in het weekend meegeweest om watervogels te tellen. Op deze manier breng ik mijn steentje mee aan de natuur en de vogels. Ook leer ik het gebied beter kennen en leer weer bij over vogels. Hartstikke leuk dus. De foto’s van hieronder zijn van diverse malen dat ik op pad ben geweest en een paar vanuit mijn tuin genomen.

Blauwe Kiekendief

Blauwe Kiekendief

Blauwe Kiekendief

Deze Blauwe Kiekendief is op dezelfde lokatie gemaakt, maar op verschillende dagen. Het is in het Nationaal Park Maasduinen, Bosserheide. Een prachtige lokatie achter het Reindersmeer. Je hebt er bos maar ook veel heide en dus open plekken, waar in deze donkere dagen nog wat licht komt. Of het dus dezelfde vogel is weet ik niet.

Smelleken

Smelleken

Iets verder dan de Blauwe Kiekendief zat deze Smelleken. Voor mij de eerste keer dat ik hem tegenkwam. Het smelleken is de kleinste roofvogel van Europa en is het makkelijkst te herkennen aan het vlieggedrag: de vogel vliegt erg snel en vlak boven de grond. Op deze manier overrompelt de vogel de kleine vogels waaruit het belangrijkste voedsel bestaat. Soms ook wordt de prooi net zo lang achtervolgt totdat deze te vermoeid is om nog te ontkomen.

Smellekens broeden in het noorden van Europa, maar trekken in het najaar naar het zuiden. Hierbij trekken de vogels soms ook door Nederland, waarbij enkele vogels niet verder trekken maar in Nederland blijven overwinteren. Vooral langs de kust en in vochtige gebieden kunnen ’s winters jagende vogels gezien worden. Aldus vogelvisie.

Glanskop

Glanskop

Eindelijk eens een goede foto van een Glanskop. Gemaakt in mijn tuin. Nu eens een Matkop vinden want die heb ik nooit eerder gehad. Het verschil vind ik erg moeilijk te zien tussen deze twee vogels. Ik heb nog wat te leren. 

Boomklever

Boomklever

Ik kan het niet laten om een van mijn favorieten vogels te plaatsen, de Boomklever. 

Groenling

Groenling

Merel

Merel

Altijd lastig om zwart of wit gekleurde vogels op de foto te krijgen. Meestal lukt het als je de camera eerst op een andere punt zet en dan naar de vogel richt om vervolgens af te drukken.