19 oktober 2013

19 oktober 2013


Al 4 dagen waren er Kraanvogels in Arcen Limburg. Maar ik moest werken. Gisteren waren ze er nog steeds, dus vandaag ben ik vol goede moed op de fiets gestapt om ze ook eens in Nederland te bewonderen. Ik had ze al eens in Duitsland gezien, maar nog nooit in Nederland. Deze in Nederland zaten wel 2 kilometer van de Duitse grens, maar dan tellen ze dus wel mee en zijn ze in Nederland waargenomen. Met mij waren er nog meer op dit idee gekomen en ik moet toegeven dat het erg gezellig was in Arcen, Straelensche Broek. Er staat daar een uitkijktoren met een plateau wat erg mooi uitzicht geeft. De Kraanvogels waren er helaas niet meer, maar het ritje op de fiets en ter plaatse in Arcen was goed geslaagd. 

Torenvalk

Torenvalk aan het bidden.

Torenvalk 

Torenvalk

Torenvalk met een kleine prooi. Ik kon vanwege de afstand niet zien wat het was, maar met 2 minuten was de prooi opgegeten een kleintje dus.

ijsvogel

ijsvogel

Sta je op de uitkijktoren te wachten op de Kraanvogels, komt de Ijsvogel voorbij. Hij had een vis meegenomen die hij doodsloeg op de paal. 

Dit krijg je als alle vogels plotseling opvliegen. Waarom ze opvlogen weet ik niet. Ik stond op de weg, maar kan alleen maar verzinnen dat ze van mij schrokken omdat ik stil bleef staan. Met een andere lens had ik de andere 100 ook op de foto gekregen, mooi gezicht. 

Casarca

 

Casarca

Casarca

De casarca behoort tot de familie van de eenden, net als de bergeend en de nijlgans. In ons land worden het hele jaar door casarca’s waargenomen. Een deel daarvan is waarschijnlijk afkomstig uit waterwildcollecties of vogelparken. Casarca’s trekken graag op met nijlganzen en daarmee worden ze dan ook regelmatig verward, aldus de vogelbescherming. 

Aanvulling van een echte kenner van vogelwerkgroep ’t hokske: Dat ze tot dezelfde groep behoren is correct, maar deze behoren niet tot de groep van de eenden, maar de groep Halfganzen of ook wel Spiegelganzen genoemd. Deze hebben in tegenstelling tot de echte ganzen blinkende kleine slagpennen net als een aantal eenden. Ze horen genetisch echter niet tot de eenden. Tot deze groep behoren een groot aantal soorten. De meeste hiervan komen voor in Zuid-Amerika en Afrika . Ze hebben alle de eigenschap dat ze nogal agressief zijn ten opzichte van andere watervogels, vooral in het broedseizoen. In Duitsland noemt men ze ook gans. Zo heet daar de Bergeend Brandgans en de Casarca  noemt men Rostgans.

Buizerd

Buizerd