2 januari 2012

2 januari 2012

Vandaag naar de Ackerdijkse plassen gegaan. Ik heb altijd succes daar om leuke soorten tegen te komen.

Putter

Twee putters

Het zijn net clowns met dat rode masker op hun gezicht. Hier zitten ze te eten. Het was trouwens wel zoeken waar ze zaten. Ik zag iets bewegen in de bosjes maar zag ze zo snel niet. Een verrekijker doet wonderen. Hoe heb ik dat toch altijd zonder gedaan.

Vink

Vink

Een meter of 10 bij de putters vandaan zag ik weer wat bewegen. Het was een vrouwtjes vink. Ze zat diep in de bosjes verstopt, maar kwam gelukkig even tevoorschijn om te poseren.

Twee knobbelzwanen

Twee jonge knobbelzwanen. 

Hun verenpak is nog niet geheel wit. Volwassen knobbelzwanen kunnen een spanwijdte van 2,30 meter bereiken en zijn daarmee de grootste watervogels. Ze kunnen tot 10 – 13 kg wegen. Mannetje en vrouwtje zijn volledig gelijk, alleen hebben de mannetjes in de lente een veel meer gezwollen knobbel en hun snavel is dan ook veel roder. Mannetjes hebben ook een zwaardere nek.

Smient

smient

Smienten

Op de bovenste foto is deze smient zich aan het wassen. Kop onder water en uitschudden maar.

aalscholver

Aalscholver

Vandaag kwam ik er een hoop tegen. Ze zijn al vollop bezig met hun nest te bouwen. De hele tijd zag je ze heen en weer vliegen met takken in hun bek. 

Als ze nog tijd tussendoor hebben moeten ze ook eten want ze eten wel 500 gram vis per dag. Daarom is deze soort niet zo geliefd bij de vissers. 

Ooievaar

Ooievaar

Er is altijd een groep ooievaars op de Ackerdijkseplassen. Zoals ook deze met een ring om zijn linkerpoot. Helaas heb ik de ring nog nooit duidelijk in beeld gekregen om hem af te lezen. Twee andere ooievaars kwam ik een stuk verderop tegen. 

Torenvalk

Torenvalk

Dit mannetje was vlak voor me aan het bidden in de lucht. Ik maar foto’s maken en dacht echt dat ik prachtige foto’s maakte….ja dat klopte….zwart wit foto’s. Het zonnetje werkte niet mee. Ik heb nog een hoop te leren. Onderweg kwam ik ook redelijk dichtbij een buizerd tegen, ook deze foto’s zijn mislukt. Maar volgens mij zijn er ook genoeg gelukt.