21 januari 2012

21 januari 2012

Wat is het toch moeilijk om die vogels te determineren. Verschillende kleden, jaargetijden, mannetjes, vrouwtjes, ruim 300 verschillende soorten, noem maar op. Ik ben pas sinds mei/juni 2011 bezig met het fotograferen, spotten, observeren….van vogels, dus ik moet het allemaal nog leren. Gelukkig dat het forum van waarneming.nl mij altijd helpt. Maar ik heb er echt enorm veel plezier in. Lekker de natuur in en met een “leeg” hoofd thuiskomen. Gisteren is me dat trouwens niet gelukt. Ik koos een verkeerde plek uit en kwam eigenlijk niet veel tegen. Als ik al wat tegenkwam, waren de foto’s zo slecht, dat ze de prullenbak in konden. Ik heb ook eens geprobeerd om vanuit de auto op jacht te gaan. Nou dat is niet aan mij besteed. Ik moet echt wandelen en grond onder de voeten hebben en op het geluid afgaan, anders heb ik er echt geen plezier in. Maar ja, dan weet ik dat ook weer. Je moet het toch een keer geprobeerd hebben om erover te oordelen. 

Vandaag weer eens een plekje uitgekozen waar ik nog nooit eerder was geweest, Pijnacker, Polder van biesland en dan door naar de Dobbeplas in Nootdorp, een rondje van ongeveer 7 kilometer. Ik moet me er echt bij gaan neerleggen dat ik niet alleen op de wereld ben. In pijnacker was het wel redelijk rustig, maar bij de Dobbeplas was het echt enorm druk. Vooral met honden. Hadden ze weleens mogen zeggen dat daar een soort honden uitlaatplaats is. Gelukkig ben ik gek op honden, maar de vogels niet zo….Ik kwam voornamelijk eenden tegen. Natuurlijk ging het regenen toen er een buizerd in de boom dichtbij zat, zodat mijn fototoestel in mijn tas zat en er niet uit mocht vanwege de regen. 

Wilde eend

Wilde eend

Deze kent iedereen wel, de wilde eend. Je komt ze overal tegen. Maar het leuke aan deze foto vind ik dat ze aan het dutten zijn op 1 been en dus niet door mij gestoord worden.

Smient

Smient

Een vrouwtje. Hij lijkt best veel op de wilde eend maar er zijn wel degelijk verschillen. Ze worden ook wel fluit eenden genoemd omdat je ze vaak hoort fluiten, pieuww pieuww. 

Krakeend

Krakeend

Storm meeuw

Stormmeeuw

Een weiland vol met stormmeeuwen. Ik heb ze niet geteld, maar zeker wel 50. Mijn camera is niet geschikt voor een landschapsfoto, dus ik heb gekozen om er 1 op de foto te zetten. Van de zomer ga ik wel met twee toestellen sjouwen, ook voor het macrowerk. Volgens wikipedia staat deze vogel als  zeldzaam op de vlaamse rode lijst. Rond 2007 broedden er nog ongeveer 6600 paar in Nederland.