22 januari 2012

22 januari 2012

Nou was het een keertje droog vandaag en de meeste tijd een straalblauwe lucht, waaide het weer enorm. Ik was vandaag in de Ackerdijkseplassen en op de dijk stond een best windje. Je hebt daar totaal geen beschutting en ik gok dat ik daar wel windkracht 7 a 8 voor mijn kiezen kreeg. Eenmaal waaide mijn statief met camera erop bijna weg, maar ik kon hem nog net op tijd opvangen. Maar een voordeel zat er wel aan de wind: ik kon minder sigaretjes roken onderweg, want die waaide zo op.

Aalscholver

Aalscholver

Eerlijk gezegd zat deze foto bijna in mijn prullenbak. Maar toen bekeek ik de foto wat beter en eigenlijk heeft het wel wat. Tegen de zon in gemaakt. Ze zijn nog druk bezig met hun nesten, de aalscholvers. Je ziet ze nog steeds druk heen en weer vliegen met takken in hun bek en in hun nesten aan het broeden. Ik denk dat ze aan het broeden zijn, zeker weten doe ik het niet want ze zitten hoog in de bomen en de eieren kan ik niet zien. Ik ben benieuwd wanneer de eerste kleine koppetjes over de rand komen.

Buizerd

Buizerd

Buizerd

Een voordeel van een gebied waar je regelmatig komt, is dat je ongeveer weet wat je kan verwachten en waar je moet kijken. De auto uit, 1 keer links en 1 keer rechtsaf en dan de bosjes aan je rechterhand. Ja hoor daar zat die weer “mijn buizerd”. Een lekker groot exemplaar met erg veel wit. Buizerds hebben een variabel verenkleed van licht tot zeer donker. Daarom twijfel ik soms nog weleens wat ik nou voor mijn lens heb. 

Verschillende

Tja welke titel moet je nou aan deze foto geven. Ik zie twee blauwe reigers, een smient, twee wilde eenden waarvan er eentje zich aan het wassen is, ik geloof iets van een tafeleend en in het riet zit er ook nog eentje. Links uit beeld zit nog een blauwe reiger en een kuifeend. Die moest ik eraf snijeden, want anders kreeg ik vage rietpluimen op de foto. Deze foto is genomen vanaf een plateau van ijzer. Met een trap loop je omhoog en heb je mooi uitzicht over een groot gedeelte van de Ackerdijkseplassen. Is trouwens ook een aanrader om daar te gaan staan bij windkracht 7 a 8. 

Spreeuw

Spreeuw

Wat een prachtig gezicht: een zwerm van ongeveer 150 spreeuwen die constant tegelijk de lucht invliegen en als een zwerm het gebied doortrekken. Hoe krijgen ze het voor elkaar om op hetzelfde tijdstip naar links, boven, rechts te gaan zonder door elkaar te gaan of tegen elkaar aan te vliegen. Ik las op internet dat ze dat in het Engels black sun noemen, na vandaag begrijp ik die term wel. Het aantal spreeuwen loopt terug in Nederland, mede door het verdwijnen van weilanden.