22 november 2012

22 november 2012


Wat een heerlijk weer de afgelopen week. Lekker veel zon. Wel staat de zon erg laag, dus meestal krijg je nu te maken met een hoop schaduw vanaf 1 zijde. Van de week ben ik op de fiets het nationaal park Maasduinen ingereden en daar had ik de Kleine Bonte Specht te pakken. Toen ik thuis kwam zat de Middelste Bonte Specht in mijn tuin. Wat een genot zeg. Zo’n zeldzame specht in je eigen tuin. Ik had hem natuurlijk al eerder gezien, maar was toen te laat voor een foto. De foto is niet scherp, maar ik ben er blij mee. Vandaag op de fiets het pad langs de Maas genomen. Dit begint mijn favorieten route te worden als ik wat minder tijd heb. Het is een leuke route en ik heb weer genoeg gezien. 

Torenvalk

Torenvalk

Yeah, ik kan het nog, Torenvalken aantrekken. Ik was stiekem bang dat ik ze niet meer zo mooi op de foto zou krijgen hier in Limburg. Maar gelukkig, ook hier komen ze voor. Een vrouw Torenvalk. Een bruin gekleurde kop. Hij kwam pal boven mijn hoofd bidden. 

Kleine Bonte Specht

Kleine Bonte Specht

Wat een leuke ontmoeting, de Kleine Bonte Specht, ik had hem nooit eerder gezien. Deze was ook helemaal niet zo schuw. Dit is een vrouwtje, het mannetje heeft namelijk een klein rood petje. Ze hebben twee tenen voor en twee tenen achter, voor een betere grip op boomstammen. 

Geelgors

Geelgors

Geelgors

In dit gebied komen ze vaker voor als in Zuid Holland. Ik vind ze er prachtig uitzien met hun opvallende gele verenpak. Al moet ik tot mijn schaamte bekennen dat ik hem niet gelijk herkende als een Geelgors. Ik heb nog veel te leren.

Middelste Bonte Specht

Middelste Bonte Specht

De foto is niet mooi, maar zo’n zeldzame specht in je tuin mag best een plaats op mijn website. Een spechtensoort in opmars in Nederland is de middelste bonte specht. Deze soort die qua grootte tussen de grote en kleine bonte specht in zit, houdt van oud eikenbos. Omdat de Nederlandse bossen steeds ouder worden, zal het aantal middelste bonte spechten de komende decennia hoogstwaarschijnlijk toenemen. Ze duiken op steeds meer plaatsen op, met name aan de oostkant van ons land. Ze lijken behoorlijk op de grote bonte specht, maar de baardstreep die de grote bonte wel heeft, ontbreekt. Ook heeft de middelste bonte een volledig rode kruinstreep en de grote bonte niet. Het geluid is ook anders, maar dat laten ze alleen maar in het voorjaar horen, voor de rest zijn middelste bonte spechten zwijgzaam en dan ook erg moeilijk te vinden. Aldus de site van de vogelbescherming.

Spreeuw

Spreeuw

Prachtig beestje toch.

Staartmees

Staartmees

Staartmees

De Staartmees in actie. Ik heb ze al vaker laten zien, maar deze twee foto’s vond ik toch wel erg leuk.