24 maart 2014

24 maart 2014


Vandaag op pad geweest zonder statief. Dat doe ik dus nooit meer want je ziet direct dat de foto’s minder scherp zijn. Maar ja wegens omstandigheden had ik mijn statief niet in huis, dus ik had geen andere keuze. Vandaag weer naar naar Nationaal Park Maasduinen gegaan.

Vogels hebben relatief grote ogen. Dat wil zeggen dat achter op het netvlies een groot beeld wordt geprojecteerd. Op dat netvlies zitten sensoren (kegeltjes voor kleur, staafjes voor zwart-wit), die het licht als een elektrisch signaal doorgeven aan de hersenen. Nu zitten er niet overal op het netvlies evenveel sensoren. De gele vlek, de plek recht achter de lens en waar je het beste mee ziet, heeft bij ons maar liefst 200.000 kegeltjes per mm2. Bij een roofvogel zijn dat er meer dan een miljoen, dus 5 keer zoveel. Hierdoor ziet hij vlijmscherp en kan een Torenvalk op een afstand van 18 meter een 2 mm groot insect nog zien. Bij ons is dat 4 meter. 

Eekhoorn 

Eekhoorn

Eekhoorn

Genomen vanuit mijn tuin. De buren hadden dop pinda’s opgehangen en die vielen in de smaak. Hopelijk komt hij vaker terug.

Wintertaling

Wintertaling

Wintertaling

Op beide foto’s staat dezelfde soort eend, een Wintertaling. Op de bovenste foto een vrouwtje en op de onderste een mannetje.

Scholekster

Scholekster

In het westen zie je ze overal, maar hier in Limburg zie ik ze zelden, de Scholekster. Van mij mogen er meer komen.

Roodborst Tapuit

Roodborst Tapuit

Vrouw.