26 januari 2014

26 januari 2014


Vandaag niet met de auto, te voet of met de fiets op pad geweest, maar met de boot. Er was een excursie vlak bij mijn huis, op de Maas. Een boottocht speciaal gericht op vogels kijken . We zijn begonnen in Well en via de Maas naar Bergen gegaan. Voor 10 euro de hele middag gevaren, hartstikke leuk om je omgeving eens vanaf de boor te bekijken. Watervogels zijn lastig waar te nemen via het land, vooral op de Maas, dus dit was een leuke gelegenheid. Op het eind van de tocht stond ik te rillen van de kou want ik bleef stug aan dek, want ik wilde niks missen. Je moet er wat voor over hebben. Nu weet ik tenminste zeker dat er ijsvogels langs de Maas zitten. Omdat het deze winter nog “warm” is zaten er wat minder vogels in de Maas dan normaal in deze tijd.

Kuifeend

Kuifeend

Aalscholver

Aalscholver

Aalscholver

Aalscholver

Aalscholver

De Aalscholver kom ik weinig tegen, maar nu op de Maas zag ik er vele. 

Beversporen

Beversporen

Op veel plaatsen langs de Maas zag je sporen van de bever. Ik zou er graag eens een willen zien. 

Blauwe Reiger

Blauwe Reiger

Brandgans

Brandgans

Brandgans

Brilduiker

Brilduiker

Als ik een Brilduiker zie, moet ik aan mijn motor denken. Ik was eens in Zuid Holland naar een gebied gegaan waar de Brilduiker zat. Thuisgekomen bleek dat mijn motor gestolen was. Die dag vergeet ik nooit meer. Maar die dag had ik wel mijn eerste Brilduiker gezien. Op de foto een mannetje met twee vrouwtjes.

Grauwe Gans

Grauwe Gans

Krakeend

Krakeend

Slechtvalk

Slechtvalk

En zo ontdek je ook nieuwe broedkasten voor de Slechtvalk. Over 3 maanden eens kijken of er jongen zijn.

Smient

Smient

Ook de Smienten zie ik erg weinig in Limburg.

Tafeleend

Tafeleend

Al met al dus een erg leuke dag met erg veel soorten eenden. Eenden die je vanaf de kant erg slecht kan benaderen. In Limburg dan. Ik ga die boottochten in de gaten houden, want ik vond het erg leuk.