27 februari 2016

27 februari 2016


Het Slechtvalken seizoen is weer geopend, eindelijk. De Slechtvalken bij de Mortel, Hemelsbleekweg, zijn al begonnen met paringen en door het mannetje worden al prooien aangeboden. De webcams zijn aan bij beleefdelente dus we kunnen weer meekijken. Vandaag er dus heen gegaan want ik wil nog steeds dol graag een paring op de foto kunnen vastleggen. Ik had eigenlijk een saaie dag verwacht waarbij ik hoopte om toch een Slechtvalk te zien en verder uren wachten zonder veel actie. Nou ik werd verrast. Zowel het vrouwtje als het mannetje vlogen erg veel en de andere roofvogels maakte de show compleet. Erg leuk was het mannetje die op een gegeven moment heel druk ging vliegen, alsof hij zich uitsloofde voor het vrouwtje. De medespotters hadden dit gedrag ook nog nooit gezien. 

Slechtvalk

Op deze antenne wordt vaak een paring waargenomen, helaas deze keer niet.

Slechtvalk

Slechtvalk

De nieuwe situatie. De kast is verplaatst en de webcame is ernaast gezet. Geweldig dat de valken de nieuwe plaats accepteren want ik zag ze er regelmatig in zitten. Bij gevaar dook het mannetje er direct in. Ik vermoed om hun nest te verdedigen. Met gevaar bedoel ik vandaag toen er roofvogels in de lucht zaten. 

Buizerd

Hier de Buizerd en op de achtergrond zie je een Slechtvalk naderen. Alle roofvogels werden zoals altijd uit hun territorium weggeleid. 

Slechtvalk

Ik vermoed dat dit het vrouwtje en het mannetje zijn. Ze waren druk met elkaar in de lucht. Genieten.

Slechtvalk

De bovenste is een Slechtvalk, de onderste….ik weet het niet zeker. Ze vlogen best een stuk samen op deze manier. Vlak boven elkaar. Het zou ook zomaar een Havik kunnen zijn.

Slechtvalk

Ook in deze antenne worden veel paringen waargenomen. Zo ook vlak voor mijn komst. Maar niet toen ik er was. Ik blijf volhouden, ooit zal het me lukken een paring vast te leggen op de foto.