29 november 2013

29 november 2013

De groene specht krijg ik niet op de foto, maar zo’n zeer zeldzame Sperweruil wel.

De sperweruil (Surnia ulula) is slechts driemaal eerder in Nederland vastgesteld, op 5 oktober 1920 (Utrechtse Heuvelrug, U.), op 2 april 1995 (Brunssum, L.) en op 30 en 31 oktober 2005 bij Westerbork (Dr.). Sperweruilen zijn broedvogels van de boreale bossen van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland en vandaar verder oostelijk tot in Canada aan toe.

Wat een bijzondere vogel. Deze uil jaagt overdag. Dat was te merken ook. Hij zit in een boom. Om die boom is een gebied wat ze met graafmachines aan het slopen zijn, dus pal onder de boom. Hierdoor vluchten de muizen. Het gebied is door de graaf werkzaamheden gelukkig afgesloten middels een hek, dus de mensen moeten achter het hek blijven. De Sperweluil, nam een duik vanaf de boom een paar centimeter van het hek af en pakte een muis van de grond af. Dat was dus een kleine meter bij de mensen die achter het hek foto’s aan het maken waren. Geweldig beest!!!

Helaas slecht weer vandaag dus erg slecht licht, maar ik ben dik tevreden met de foto’s.

 

Sperweruil

Sperweruil

Sperweruil

De achterzijde, mooi bruin.

Sperweruil

Mooi om te zien dat ze hun nek 180 graden kunnen draaien.

Sperweruil

Sperweruil

Sperweruil

Verenkleed op peil houden door het steeds maar weer te wassen.

Sperweruil

Sperweruil

Met deze enorme klauwen, maken de muizen geen schijn van kans.

Sperweruil

De uil had een muis gevangen en ging er iets verderop mee zitten. De hele meute mensen renden er achteraan. Ik bleef lekker staan want ik zal nooit zo’n beestje opjagen voor een foto. Tja en toen kwam de uil weer terug naar zijn boom waar ik alleen stond. Muis ligt voor hem op de tak. Toen de meute weer bij mij kwam staan vloog de uil weer weg.

Sperweruil

Op deze plaats kon de uil ongestoord zijn muis opeten. Te ver weg voor mijn kleine toeter.

Sperweruil

Nadat de regen echt losbarste gaf de uil mij een knipoog. Vast als bedankje dat ik hem niet opgejaagd had. Mensen ga echt kijken in Zwolle het is de moeite echt waard, maar respecteer dat het een wilde vogel is, jaag hem niet op !!!!