3 maart 2012

3 maart 2012

Vandaag heb ik het eens over een andere boeg gegooid en heb de fiets gepakt. Het wordt eindelijk iets warmer dus ik durfde het wel aan. Ik vind het gewoon niks om het koud te hebben, dan ga ik liever wandelen. Door de polders naar vogelkijkhut Starrevaart in Leidschendam. Onderweg kom je dan van alles tegen en in de hut zelf is ook van alles te zien. Vandaag iets meer soorten tegengekomen dan gisteren. Zelfs drie nieuwe soorten op de foto gezet die ik nog nooit eerder had. Ik heb de foto’s onderweg wel zonder statief genomen, want anders heb ik echt teveel bij me. Het zadel van mijn fiets is een prima statief. 

Kieviet

Kieviet

Kieviet

Vanuit de vogelhut genomen, onbewerkt en niet gecropt. In zomerkleed. Ze hebben hun mooie kleuren weer terug, heerlijk. Ik kwam ze ook in de polders tegen, maar die zaten niet zo lekker dichtbij.

Ooievaar

Ooievaar

Onderweg zag ik deze in zijn eentje op het nest bij boerderij Geertje. Ik moet bekennen dat hij niet zat te klepperen maar gewoon even geeuwde. Binnenkort zullen op deze bekende plek weer jonkies zitten, zoals ieder jaar.

Buizerd

Buizerd

In de polders, ik vermoed Stompwijk, werd deze Buizerd door twee meeuwen weggejaagd. Hij besloot maar een eindje verder op te zitten, fijn, nog verder bij mij vandaan. Vorig jaar zat in deze omgeving ook zo’n wit gekleurde Buizerd. Wat natuurlijk niet betekent dat dit dezelfde is, maar hij lijkt er wel op.

Patrijs

Patrijs

Ik stopte voor twee Futen, ik hoopte dat ze namelijk nog eens zouden baltsen. Een fuut dook onderwater en had een visje gevangen. Ik vond dat zo bijzonder om te zien dat ik vergat een foto te maken. Erg jammer want ik stond er met mijn neus bovenop. Achter de sloot zag ik een bergje zand, althans dat dacht ik. Altijd even checken en nee, het waren twee Patrijsen. Ik blij want ik was ze nooit eerder tegengekomen. Ze zijn echt goed gecamoufleerd, want met het blote oog zag ik ze echt niet. Ik kon in totaal twee mannetjes ontdekken.

Rosse Stekelstaart

Rosse Stekelstaart

Ook deze had ik nooit eerder voor mijn lens gehad. De rosse stekelstaart komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en uit gevangenschap ontsnapte vogels hebben zich in Europa gevestigd. De soort komt in Engeland in de grootste aantallen voor maar in veel andere landen is de soort waargenomen. In een aantal landen, zoals Frankrijk, Belgiƫ en Nederland, wordt er (bijna) jaarlijks gebroed. Vogels in Spanje bedreigen de zuivere populatie witkopeenden omdat de rosse stekelstaart daar met witkopeenden hybridiseert. Aldus de vogelbescherming.

Grutto

Grutto

En ook de Grutto is een nieuwe voor me. Moeilijk kiezen welke ik zou nemen want er zaten er een stuk of 100. In zomer en winterkleed. 

Wulp

Wulp

Ik wilde net weggaan uit de vogelhut toen er een groep Wulpen aan kwam vliegen. Deze zijn een stuk groter dan de Grutto’s, die je om de Wulp heen ziet staan. De Wulp heeft een omlaag gebogen snavel en de Grutto een rechte.

Pijlstaart

Pijlstaart

Kokmeeuw

Kokmeeuw

Kokmeeuw met een ring om zijn poot. Helaas niet af te lezen. Ook in zijn zomerkleed.

Scholekster

Scholekster

Met op de achtergrond een schreeuwende Kokmeeuw. Een hoop soorten tegengekomen, die ook nog op de foto wilde. Ik heb niet eens alle soorten laten zien. Wel eens prettig als je kan kiezen uit foto’s. Met 2 gb aan foto’s hoor je mij niet klagen. Maar na vandaag neem ik wel wat vaker de fiets weer. Moet het wel mooi weer blijven natuurlijk.