30 januari 2012

30 januari 2012

Wat een dag. Een dag met hoogtepunten en dieptepunten. Altijd positief beginnen, dus eerst het hoogtepunt. Vroeg opgestaan, ondanks dat ik er laat in lag om naar de Reeuwijkseplassen te gaan.  Ik was daar van de zomer al eens geweest en toen was ik weinig bijzonders tegen gekomen. Maar omdat ik nu wat meer ervaring heb en op waarneming.nl las dat er in dat gebied brilduikers zaten, ben ik toch die kant maar eens opgereden. Ik kwam ogen en oren tekort, wat zitten er een hoop eenden op dat water. Rondom de bosjes en bomen die je in de gaten moet houden, echt een mooi gebied. Natuurlijk begon het licht te sneeuwen en was het zwaar bewolkt, dus mijn foto’s zijn niet van topkwaliteit. Maar ik heb genoten……..Totdat ik thuiskwam en zag dat mijn motor was gejat. Dan is alle pret van de dag snel verdwenen. Een potje janken deed me erg goed en nu maar gewoon mijn website bijwerken.

Brilduiker man

Brilduiker vrouw

Brilduiker

Op televisie zag ik laatst een documentaire over de Brilduiker. Ze broeden in bomen. Zodra de eieren uitkomen gaan de kleintjes na enkele uren al het nest uit en het water in om zelf voedsel te zoeken en dus al te duiken. Maar, hoe komen die kleintjes de boom uit? Gewoon aanloopje nemen en laten vallen. Ik zag dat ze enkele meters de diepte insprongen en op de grond terecht kwamen, echt een heel raar gezicht. Daarna achter de ouders aan en zwemmen maar. In Nederland broeden ze bijna niet, dus ik vrees dat we het nooit in het echt zullen zien. Op de bovenste foto is een man Brilduiker te zien en op de onderste het vrouwtje.

Kuifeend

 

Kuifeend

Volgens mij hoef ik geen uitleg te geven waarom ze deze eend een Kuifeend noemen. Op dit moment zijn ze hard bezig met een zomerkleed. De mannetjes zijn nu nog zwart/wit gekleed, maar straks worden ze bruin. Persoonlijk vind ik dat zwart/witte kleed veel mooier. 

Scholekster

Scholekster

Met name in het westen en noorden komt de Scholekster voor. Als je Scholeksters met meerdere tegelijk ziet, is het opvallend dat ze vaak allemaal dezelfde kant op zitten. Als er dan gevaar dreigt hinderen ze elkaar niet tijdens het vluchten.

Roodborst 

Roodborst