4 maart 2012

4 maart 2012

Zo goed als het gisteren ging, zo slecht ging het vandaag. Begrijp me niet verkeerd, iedere wandeling door de natuur vind ik heerlijk en verfrissend, maar het is natuurlijk wel leuker als je veel vogels onderweg tegenkomt. Het begon ook te miezeren, dus mijn fototoestel moest in de tas blijven. Ik was vandaag weer naar de Ackerdijkseplassen gegaan. Normaal altijd een gebied waar je veel tegenkomt. Och, ik heb mijn lichaamsbeweging weer gehad. De Grutto’s hadden deze plas ook gevonden, al zaten ze wel erg ver weg. 

Tureluur

Tureluur

Deze kwam ik gisteren onderweg tegen in Zoetermeer. Ze zaten tegenover het Noord AA, in de plas wat volgens mij bij Oosterheem hoort. Vlak erbij waren futen bezig met hun nest. Wel een leuk gezicht dat de Tureluur in ruststand op 1 been staat. Dat doen overigens een hoop vogels.

Wintertaling

Wintertaling

Deze zijn wel van vandaag, een groep van circa 10 Wintertalingen die ik vanaf de vogelkijkhut kon zien. De hormonen zijn goed op dreef. De mannetjes waren druk bezig om indruk te maken op de minder aanwezige vrouwtjes. Ook dit soort staat op de rode lijst. Het aantal broedende Wintertalingen neemt af in Nederland. De mannetjes zien er echt erg mooi uit.

Slobeend

Slobeend

De vorige keer telde ik maar 1 slobeend, een mannetje en nu zaten er ongeveer 10. Op de foto zie je twee mannetjes en een vrouwtje in het midden. Ook deze eend staat op de rode lijst. In geen ander Europees land broeden zoveel slobeenden als in Nederland. 

Ooievaar

Ooievaar

Ook in dit gebied is een paal geplaatst met daarop een broedplaats voor de Ooievaar. Deze zijn wel met zijn tweeen. Aan de ogen te zien zijn ze aan het dutten, in de miezer regen. Rondom het nest wordt druk gebouwd en staan kranen. Ik hoop dat ze niet al te veel gestoord worden.