5 februari 2012

5 februari 2012

Vandaag wilde ik niet weer thuiskomen met roodborstjes en koolmeesjes. Niet dat daar iets mis mee is, want ik vind dat geweldige vogeltjes. Maar ik wilde wel eens iets anders. Omdat de sneeuw iets minder was, besloot ik naar Scheveningen te gaan. Ik had een tip gekregen (Kiekjesdief) dat daar de laatste dagen een Grote Burgemeester rondvloog en diverse wintertrekkers zaten. Nou heb ik een klein probleempje, ik heb echt nog weinig verstand van al die zeevogels. Dus het zou zomaar kunnen dat ik een Grote Burgemeester ben tegengekomen, maar ik herken ze gewoon nog niet. Ik fotografeer pas 8 maanden vogels, ik ben een beginneling! Gelukkig herkende ik nog wel wat andere, waaronder een Grote Zaagbek, die ik nog op mijn lijstje had staan. Die tipgever had ook best even kunnen doorgeven dat het VRESELIJK koud is op Scheveningen. 

Steenloper

Steenloper

Steenloper

Dit is zo’n doortrekker / wintergast, een Steenloper. Hij komt vrij regelmatig voor langs de Nederlandse kust. Totaal niet schuw deze vogels, ze rennen alleen zo erg hard heen en weer, dus lachen als je er een foto van wilt maken. Ze keren stenen en schelpen om, om zo iets eetbaars te vinden. Waarom ze steeds maar op een poot staan weet ik eigenlijk niet, ik vermoed om te rusten.

Dodaar

Dodaars

Een Dodaars. De kleinste fuut met 23-29 centimeter. Ze duiken constant onder water op zoek naar voedsel. Op zich vind ik het niet de mooiste vogel die er is, maar zijn gedrag en formaat maken het wel een bijzondere vogel. Zo’n ukkie in de Noordzee (ok vlak bij wal), ik vind ze stoer.

Brilduiker

Brilduiker

Zo kom je ze nooit tegen en nu al voor de tweede keer deze week. Ze was alleen. Ik kon geen andere in de buurt ontdekken. Ze zwom langzaam richting het strand. Althans dat denk ik, want plotseling was ik haar kwijt. 

Scholekster

Scholekster

Ik had eerder al eens geschreven dat Scholeksters in een groep altijd dezelfde kant opstaan. Zodat als er gevaar dreigt ze niet tegen elkaar vliegen als ze plotseling wegmoeten. Nu een bewijsplaatje erbij. Nou hopen dat die meeuw in het midden ook het truukje begrijpt. 

Grote Zaagbek

Grote Zaagbek

Grote Zaagbek

Ik keek gelukkig nog even achterom en toen zag ik hem. Een Grote Zaagbek. Wat een joekels zijn het vergeleken met bijvoorbeeld die Dodaar. De Grote Zaagbek is dus twee keer zo groot. Zijn naam zegt het al, zijn snavel is voorzien van een rij kleine tandjes, waardoor gevangen vis niet gemakkelijk meer kan ontsnappen. Helaas zwom deze richting open zee. 

Rosse Grutto

Rosse Gruto

Ook al zo’n bijzondere vogel (de achterste) op wikipedia vond ik deze info:  Uit onderzoek blijkt dat de rosse grutto vanuit zijn broedplaats in Alaska in één keer over de stille oceaan vliegt naar zijn overwinterplaats in Nieuw-Zeeland. Deze tocht van meer dan tienduizend kilometer duurt ongeveer een week. Eén rosse grutto presteerde het zelfs om met 11680 kilometer in ruim acht dagen het non-stop vliegrecord van vogels te verbreken.