5 februari 2013

5 februari 2013


Afgelopen zondag naar een nieuw gebied gegaan, Mariapeel. Een ontzettend mooi, groot en rustig gebied. Rustig in de zin dat er weinig mensen komen. Omdat het nu gewoon erg stil is qwa vogels heb ik weinig foto’s kunnen maken. Ik heb wel een kort fimpje gemaakt van een mannetje Grote Bonte Specht. De foto’s waren helaas allemaal mislukt. Vandaag ben ik naar De Hamert gegaan, een gebied in nationaal park Maasduinen. Vlak bij huis dus. Eigenlijk zag het er weer naar uit dat ik zonder foto’s thuis zou komen, maar gelukkig op zo’n 500 meter bij de auto vandaan kwamen de vogels gedag zeggen. 

Goudvink

Goudvink

Goudvink

Een Goudvink, hier ben ik erg blij mee, want ik had ze nooit eerder op de foto gezet. Ze zaten best ver weg, maar staan er best aardig op. Ze werden door een andere vogel verjaagd, maar ik heb geen idee welke. Goudvinken zijn, ondanks het fraaie kleurvertoon van de mannetjes, niet zulke opvallende vogels. Dat komt ondermeer doordat ze niet erg beweeglijk zijn. Ook de geluiden die de vogels maken zijn niet erg opvallend, behalve voor wie weet waarnaar hij of zij moet luisteren (een treurig, zacht roepje). Goudvinken kom je tegen in oude en jonge naaldbossen, gemengde bossen, loofbossen, parken en in grote tuinen met veel variatie en ondergoei. In de ondergoei maken ze hun nest. In boomgaarden wordt een goudvink door fruittelers niet graag gezien. Ze eten namelijk in groot tempo de knoppen op. Aldus de vogelbescherming.

Keep

Keep

Tijdens het lopen vloog er een grote groep vogels weg. Ik balen want ik vond het stom dat ik ze niet eerder had opgemerkt. Gelukkig bleven er twee in de boom achter en bleken het Kepen te zijn. Ik heb ze in mijn tuin, maar het is ook weleens leuk om ze zo in het bos tegen te komen.

Ringmus

Ringmus

Op de parkeerplaats zat een grote groep Ringmussen die graag op de foto wilde. Bedankt 🙂

Winterkoning

Winterkoning