5 januari 2014

5 januari 2014


Een nieuw jaar is weer aangebroken. Zal ik dit jaar dan eindelijk de Groene Specht op de foto kunnen krijgen? Ik ga ervoor. Vandaag heb ik wat foto’s bij elkaar gekregen die ik afgelopen 2 weken gemaakt hebt. Ik ben te weinig op pad geweest en erg veel foto’s zijn gewoon mislukt. Daarom duurde het iets langer om weer een pagina gevuld te krijgen. Ik ben niet heel erg ervaren maar ik hoor toch echt soms de mannetjes al zingen. Sommige planten komen uit de grond. De winter is nog ver weg en de natuur denkt dat het lente is. Ik vind het prima, ik hou helemaal niet van de kou, maar ik vrees dat er nog best een koude periode aankomt. Ondertussen geniet ik van de zachte winter.

 

Slechtvalk

Slechtvalk

Gisteren kon ik het niet laten om toch eens te kijken hoe het met de Slechtvalken is in de Mortel, gemeente Gemert. Het vrouwtje en het mannetje zitten trouw bij de toren, de juvenielen zijn er vandoor. Erg laat overigens. 

Grote Zilverreiger

Grote Zilverreiger

Deze Grote Zilverreiger kwam bij het spottersveld voorbij, dus ook bij de Mortel. Wat een mooie grote beesten. 

Pimpelmees

Pimpelmees

Pimpelmezen verzamelen hun voedsel het liefst in de directe omgeving van het nest. Het is dan ook vooral het voedselaanbod dat de grootte van een pimpelmezenterritorium bepaalt. Pimpelmezen broeden in natuurlijke holten van bomen en in nestkasten. Pimpelmezen eten onder andere Insecten, spinnen, bladluizen, nectar, zaden en pinda’s. Aldus de vogelbescherming.

Zwartkop

Matkop

De Matkop zit standaard in mijn tuin. Dan ga je een stuk fietsen en dan kom je ze weer tegen. De Glanskop die erg veel op de Matkop lijkt zie ik nooit. 

Houtduif

Houtduif

Duiven staan bovenop de menulijst van buizerd en havik. Zelfs sperwers, toch kleine roofvogels, grijpen graag een jonge houtduif. Dat komt omdat de spiermassa van duiven erg groot is; een volwassen houtduif weegt ongeveer 500 gram. Die spieren hebben duiven ontwikkeld om hun snelle, rechtlijnige vlucht mogelijk te maken. De ironie wil dat duiven zulke goede vliegspieren hebben om aan vijanden te ontkomen, waardoor ze juist een bijzonder aantrekkelijke maaltijd vormen… Hoewel houtduiven nogal wat kabaal produceren bij het opvliegen (de vleugels klappen boven en onder het lichaam tegen elkaar!) zijn het toch vliegkampioenen: niet voor niets doen duivenmelkers wedstrijden met gedomesticeerde postduiven. Aldus de Vogelbescherming.

Staartmees

Staartmees

Ik dacht heel even een witkoppige Staartmees in de tuin te hebben, maar helaas. Deze heeft een flinke witte kop, maar is een gewone Staartmees. De witkoppige Staartmees heeft echt een geheel witte kop. Deze heeft nog wat zwart boven de ogen.