6 en 7 februari 2012

6 februari 2012

Ik heb enorm getwijfeld of ik deze foto moest plaatsen, want hij is echt vreselijk lelijk en onduidelijk. Toch heb ik besloten om het te doen. Ik was met de auto op weg naar mijn werk. Automatisch kijk je om je heen of je nog wat tegenkomt aan vogels. Op de Neherkade in Den Haag, met de Rijswijkseweg, zag ik bij een wak 2 Nijlganzen, maar er klopte iets niet, ik zag kleine pluisjes eromheen waggelen. Nog eens goed kijken en ja hoor, die Nijlganzen hadden jongen gehad en zo te zien waren ze pas een dag of twee oud. Natuurlijk had ik geen fototoestel bij me. Op het werk gekomen kreeg ik direct een klusje te doen, waar ik een fototoestel bij nodig had. Snel het klusje gedaan en stiekem naar de Neherkade gereden om te proberen een foto te maken. Ik had nog een broodje bij me die ik gelijk kon voeren, maar de Nijlganzen verroerde zich mooi niet. De jonkies zaten onder de veren van papa of mama. Af en toe kwamen er een paar tevoorschijn en liepen een klein stukje. Een was zo brutaal om bovenop mama/papa te gaan zitten. Na een kort tijdje liepen de twee ouders een stukje over het ijs en zag ik 8 jonkies erachteraan waggelen. Ze zagen er nog stabiel uit. Omdat ik van andere had gehoord dat de dierenambulance die jonkies verzorgt heb ik ze eens opgebeld en wat vragen gesteld. Ze vertelde mij dat ze de jongen niet weghalen, ondanks het zeer koude weer. De ouders gaan er dan vandoor. De jonkies kunnen in een wak terecht komen en zo doodgaan en in de zomer sterft ook de helft. De natuur moest zijn gang maar gaan. Ik had er wel begrip voor. Ook waren er al meerdere meldingen binnengekomen over andere locaties. Ik moet er nog even over nadenken of ik morgen probeer een foto te maken met mijn eigen camera, maar ik neem die liever niet mee naar mijn werk. Ik weet ook niet of ze er morgen nog zijn, ze geven vannacht -15 op, arme beestjes.

Nijlgans met jong

Nijlgans met 8 jongen

aanvulling 7 februari 2012

Omdat ik toch wel ontzettend benieuwd was hoe de kleine Nijlganzen het maakte ben ik vanmiddag, met mijn eigen camera toch even gaan kijken. Gelukkig zag ik 8 gezond uitziende jonkies om vader en moeder heen lopen. Ze maakte een goede indruk en waren allemaal levenslustig. Door omstanders werden ze gevoerd met brood en deze keer aten ze wel mee. Sommige jongen probeerde ook wat mee te eten van het brood. Na een tijdje waggelde de gehele familie een stukje verder op, wat een prachtig gezicht was, dat ijs is erg glad en zowel vader, moeder en de jonkies deden af en toe een spagaat. 

Jonge Nijlganzen

Jonge Nijlganzen

Jonge Nijlganzen

Jonge Nijlganzen