6 januari 2012

6 januari 2012

Vandaag naar Meijendel gegaan, een duingebied in Wassenaar. Meestal kom ik er niet enorm veel vogels tegen, maar de kans om nieuwe soorten te zien is wel erg groot. Vandaag ben ik ook weer een nieuw soort tegengekomen.

Vrouw nonnetje

Man nonnetje

Nonnetje

Ik stond bij een kijkwand en een man wist mij te vertellen dat er de afgelopen dagen nonnetjes gesignaleerd waren. Maar vandaag waren ze er niet. Hij ging weg en ik bleef nog even hangen. Ik weet uit ervaring dat je daar best leuke soorten tegenkomt als je maar eventjes geduld hebt. In een boom vlakbij had ik een paar weken eerder ook een boomkruiper gezien. Dus even boterhammetje eten, sigaretje roken en ja hoor…..daar kwam een nonnetje tevoorschijn, een vrouwtje (bovenste foto). Ongeveer 50 meter verderop zat een mannetje (onderste foto). 

Het nonnetje is in Nederland een echte wintergast die ’s winters vooral rond het IJsselmeer vaak in groepen te zien is. De vogel broedt in het noorden van ScandinaviĆ« en Rusland, en bouwt het nest langs de oever van meertjes in het bos. Het nest wordt gebouwd in een boomholte en wordt bekleed met dons om de eieren tegen de kou te beschermen. 

Fuut

Fuut

Blauwe reiger

Blauwe reiger

De blauwe reiger kom je dagelijks tegen. Maar deze vond ik wel de moeite waard om te laten zien. In het zonnetje op een boomstronk. 

Ik kwam ook nog een groepje glanskoppen tegen, helaas foto’s mislukt, volgende keer beter.