6 januari 2013

6 januari 2013


Vandaag maar weer eens een nieuwe route gekozen waar ik nog nooit eerder was geweest. Wel weer een pad langs de Maas, maar nu de andere kant op, richting Bergen. Ik raak niet uitgekeken hier, wat een mooi gebied en nog zoveel te ontdekken. Ik heb maar 5 kilometer van huis gefiets. Helaas geen zon vandaag, dus dat heeft invloed op de foto’s. Maar toch weer twee nieuwe soorten voor mij erbij, die ik niet eerder op de foto had gekregen, namelijk de Appelvink en de Sijs. Bij mij in de tuin komt de middelste bonte specht gelukkig nog regelmatig langs. De Bosuil is wat stiller de laatste tijd. Ik hoop wel dat die Bosuil dit jaar hier in de buurt komt broeden, zoals ieder jaar.

Appelvink

 

Appelvink

De Appelvink had ik nooit eerder op de foto gezet, dus ik ben er blij mee. Ik was zeer geconcentreerd bezig met Staartmezen te fotograferen, toen ik plots deze wat verder in de struiken zag zitten. Snel handmatig scherpgesteld, want hij zat best diep in de struiken met wat takken ervoor. Dankzij de opmerkelijke vorm van de snavel kan de vogel noten kraken die voor andere vogels oneetbaar zijn. Behalve noten eet de vogel ook zaden en jonge planten. De appelvink leeft voornamelijk hoog in de toppen van bomen, waar de vogel vlak bij boomstam een groot nest bouwt. Op de grond hipt de vogel rond met opvallend grote sprongen. Appelvinken blijven ’s winters in hetzelfde gebied, maar bevinden zich dan minder in de boomtoppen. Aldus vogelvisie.

Sijs

Sijs

Ook de Sijs had ik nog nooit eerder voor mijn camera gekregen. Enkele decennia geleden was de sijs als broedvogel nog zeldzaam in Nederland. Tegenwoordig broeden jaarlijks enkele duizenden sijzen in Nederland. Veel vogels uit Scandinavië en Rusland overwinteren in Nederland, waardoor de vogel ’s winters in veel grotere aantallen aanwezig is. In de winter komt de sijs ook meer buiten naaldbossen voor. De vogel eet voornamelijk zaden en hangt daarbij vaak behendig aan het uiteinde van een dunne tak. Aldus vogelvisie.

Knobbelzwaan

Knobbelzwaan

De Knobbelzwaan kom ik stukken minder vaak tegen hier in Limburg dan in de polders. Je ziet hem hier zwemmen tussen takken. Ik denk dat dit gebied in de zomer droog staat. Maar het is voor mij nog allemaal onbekend terrein.

Grauwe Gans

Grauwe Gans

Wat onder andere zo fijn is aan het wonen hier is dat ik de gehele dag ganzen zie overvliegen. Vanuit mijn huis, op de fiets, tijdens het werk, noem maar op. Hier kan ik echt van genieten. Duizenden ganzen iedere dag weer.

Staartmees

Staartmees

 

Staartmees

Staartmezen zijn leuk om te fotograferen en erg leuk om naar te kijken.