8 januari 2012

8 januari 2012

Zondag. Meestal zie ik er op tegen om op zondag de natuur in te gaan. Het is dan wat drukker als door de weeks. Het liefst loop ik uren in de natuur zonder iemand tegen te komen. Lekker mijn gedachte op nul en wegdromen. 

Ik besloot om naar het Noord AA gebied te gaan in Zoetermeer. Zoals verwacht was het er vreselijk druk met mensen. Vandaag was het er extreem druk, er was zelfs een hardloop wedstrijd gaande. Maar gelukkig hadden de vogels er vandaag maling aan.

Torenvalk

Torenvalk

Torenvalk

Torenvalk

Torenvalk

Een mannetje. Dit kan je goed zien aan zijn grijs/blauw gekleurde kop. Vrouwtjes hebben een bruin gekleurde kop. Deze had dus echt maling aan alle dagjes mensen. Hij zat zo’n 25 meter bij het pad vandaan op een paaltje. Op dat pad was een hardloop wedstrijd gaande. Vervolgens vloog hij de lucht in om te gaan jagen, oftewel bidden, wat torenvalken doen. Duikvluchten maken tussen de hardlopers, deze man steelde echt de show. Nadat de hardlopers voorbij waren kon ik op mijn gemak foto’s maken. Hij bleef maar in de buurt bidden, een prachtig gezicht. Ik trok nogal de aandacht, omdat ik midden op het pad stond en geen meter opzij ga als ik mooie plaatjes kan schieten, kwamen de mensen om mij heen staan. Een meisje moest huilen omdat ze de torenvalk in de lucht niet kon vinden. Nadat ik haar een foto had laten zien, liep ze blij verder. Ze had een echte torenvalk gezien. Wie weet zien we haar over een paar jaar terug met een verrekijker om haar nek.

Buizerd

Buizerd

Wat een joekel was deze buizerd. Hij werd door het publiek zelfs uitgemaakt voor een uil. Hij zat met zijn rug naar me toe zijn veren te verzorgen. Ik zeg wel “hij” maar ik heb werkelijk geen idee of dit een vrouwtje of een mannetje is. 

Buizerds eten muizen, vogels, konijnen, reptielen amfibieen, insecten en regenwormen. Ze komen in Nederland talrijk voor.

Meerkoet

Meerkoet

De meerkoet is een erg dominante vogel. Maar wat zijn die jongen toch enorm leuk met hun vuurrode kop. We moeten er nog even op wachten tot de lente.

Grote bonte specht

Grote bonte specht

Op weg naar huis kwam ik deze specht nog tegen. Een mannetje. Dit kan je zien aan de rode vlek op het achterhoofd. Ik merk wel dat het op deze foto slecht te zien is, maar als ik er nu nog een foto bij plak dan raakt de pagina straks overvol. Geloof me voor deze keer maar gewoon. Vrouwtjes hebben een zwarte kruin. De volwassenen dan. Bij de meeste vogels zijn de mannetjes mooier gekleurd dan de vrouwtjes.