9 december 2013

9 december 2013


Toen ik vandaag aankwam bij Bergerheide, een gedeelte van Nationaal Park Maasduinen, vloog er voor mijn neus een Buizerd weg. Ik dacht toen nog, zal dit een teken zijn dat dit een mooie wandeling gaat worden. Nou zeker weten dat het een mooie wandeling werd. Het was heerlijk weer, lekker rustig met mensen en mooie waarnemingen. Wie heeft er eerder twee Klapeksters tegelijk gezien?

 

Klapekster

Klapekster

Klapekster

Een biddende Klapekster, geweldig, dat had ik nog nooit eerder gezien. Hij liet me lekker dichtbij komen en gaf een mooie show weg. Biddend boven de grond en steeds naar beneden duiken. Waar hij op jaagde kon ik niet zien. Ik vermoed toch kleinere insekten. Terwijl de Klapekster ook prima muizen kan vangen. Zelfs toen ik mijn rugzak afdeed en mijn batterij verwisselde van mijn fototoestel, bleef hij rustig doorgaan. Toen ik vond dat ik verder moest lopen kwam hij achter me aan en ging in een boom zitten.

Hieronder nog twee foto’s van de Klapekster zoals je ze meestal in het veld tegenkomt.

Klapekster

Klapekster

Kuifmees

Kuifmees

Kuifmees

Kuifmees

De bedoeling was om Staartmezen op de foto te zetten. Die zaten er met een hele groep. In de groep zaten ook wat Koolmezen. Plotseling hoorde ik toch een iets andere roep maar kon even niet thuisbrengen van welk soort deze nu afkomstig was. Plotseling zag ik twee Kuifmezen naast me en toen begreep ik de roep weer. Het kostte me wat moeite om ze op de foto te krijgen, want ze zitten geen seconden stil. Een van de mooiste kleinere soorten.