9 maart 2012

9 maart 2012

Wat een succesvolle dag weer. Ik moet echt vaker gaan fietsen, dat brengt geluk. Ik heb eindelijk de Ransuilen gezien. Wat een belevenis. Ik heb een nest van zowel de Buizerd als de Torenvalk ontdekt, mijn dag kan niet meer stuk. Met een beetje geluk gaan de Ransuilen ook broeden op de plek waar ik ze gezien heb, maar dat weet ik nog niet zeker. En dat allemaal in Zoetermeer.Terwijl ik een jaar geleden dacht dat er ampers vogels in Zoetermeer zaten. Toch wel leuk als je eens wat beter om je heenkijkt.

Ransuil

Ransuil

Ransuil

Al bijna een jaar zocht ik ze, de Ransuilen, maar ik kon ze nooit vinden. Eindelijk zag ik er vandaag twee. Mijn geluk kon niet op. Tussen de struiken zaten er twee te slapen. Al vrees ik wel dat ik er dus 1 wakker heb gemaakt. Ik heb dan ook snel wat foto’s gemaakt en ben daar weggegaan. Uiterraard zijn de foto’s vanaf een voetpad genomen. Ransuilen worden in de schemering en nacht actief. Ze jagen vooral op muizen. In maart/april is de broedperiode, dus dit plekje hou ik goed in de gaten. Wat een mooi beest is het toch.

Buizerd

Buizerd met stok naar nest

Buizerd nest

Buizerd

Sta ik lekker te genieten van een Buizerd, zie ik plots dat hij een stok afbreekt van een boom en deze meeneemt naar een nest. Dat is genieten. Wordt alleen wel een probleem als de bladeren straks aan de bomen zitten, want dan zie je het nest niet meer. Je kan er gelukkig nog wel aan de achterkant bijkomen, maar ik heb geen idee hoe het zicht dan is. Zo aan de foto te zien ook veel takken. Dit nest zat vlakbij de Ransuilen. 

Sperwer

Sperwer

Sperwer

Tijdens het genieten van de Buizerd in zijn nest, kwam deze plots voorbij vliegen, pal boven mijn hoofd. Ik was ervan overtuigd dat het een torenvalk was. Thuis de foto’s bekijken en toen zag ik dat er iets niet klopte. Deze had meerdere banden op de staartpennen en de Torenvlak heeft een brede op het eind. Sperwers zijn gek op kleine zangvogels. Daar bedoel ik dus mee, dat ze kleine zangvogels eten. 

Rietgors

Rietgors

Goed voorbeeld dat de vogels naar jou moeten komen is wel dat tijdens het kijken naar de Buizerd, de ransuilen en de Sperwer, dat deze Rietgors op een tak bij me kwam zitten. Af en toe luidkeels zingen, wat een heerlijk lentegevoel. Krentebol en sigaretje erbij en vollop genieten maar. Mannetjes hebben een huismus-achtig kleed met een zwarte kop en keel en een witte halsband. In het najaar en de winter verdwijnt het zwart voor het grootste deel. Dit is dus een mannetje in zomerkleed.

Torenvalk in nest

Torenvalk

Ik stond ter hoogte van een nest van de Ooievaar toen ik plots een bekend geluid hoorde, de Torenvalk. Het is mij niet bekend of deze Torenvalk in deze kast gaat broeden of alleen een kijkje kwam nemen. Op ongeveer 10 meter bij de kast vandaan zijn ze een huis aan het verbouwen, dus ik weet nog niet wat deze Torenvalk daarvan vind. 

Torenvalk

Dit is een andere als in de kast. In het weiland zag ik nog wel een vrouwtje zitten. Dus ze zijn vollop aanwezig. 

Grauwe Gans aan het wassen

Grauwe Gans