Duitsland, Speck 22 april/28 april

Vogelvakantie Duitsland Speck van 22 april 2012 tot 28 april 2012

Wat een bofkont ben ik toch. Een weekje naar Duitsland naar het gehucht Speck. Dit ligt in Oost Duitsland en was ongeveer 7 uurtjes rijden met de auto, maar zeer de moeite waard. Ik ben samen met een vriend gegaan. Bij aankomst werden we door de eigenaar binnen gehaald bij wie we een huisje hadden gehuurd. Hij liet ons direct zijn “achtertuin” zien. Direct zagen we een Bosuil en de middelste bont specht zitten. Maar het mooiste kwam nog, er zat een paartje Zwarte Spechten te broeden in een boom. Echter twee andere Zwarte Spechten wilde in dit gebied ook gaan broeden, dus het was de gehele dag oorlog. De spechten zaten er dus met zijn vieren en zagen ons totaal niet meer. Bij de eerste roffel schrok ik wel een beetje, wat een enorm geluid zeg. Wat een geweldig begin van de vakantie. Mocht u interesse hebben, hier is de link naar het vakantiehuis. Wat dus zeker een aanrader is. http://www.nationalparkherberge.de/home.html

Visarend

Visarend

Visarend

Visarend

Visarend

Visarenden zaten er in dit gebied genoeg. In de buurt waren een aantal nesten waar al gebroed werd. Dit paartje was nog bezig met de bouw van hun nest. Volgens de verhuurder van ons huisje was dit te laat. Misschien gaan ze er komend jaar wel in broeden. Laten we het hopen want op deze plaats kan je mooi dichtbij komen voor mooie foto’s. Het was ook een verrassing toen we ze aan zagen komen vliegen, want op deze plek hadden we ze niet verwacht. 

Boerenzwaluw

Boerenzwaluw

Boomklever

Boomklever

Boomklever

Gelukkig waren er erg veel Boomklevers in Duitsland. Logisch in zo’n bosrijk gebied. Ik blijf een zwak voor ze houden, heerlijke vogel om naar te kijken in zijn doen en laten.

Brilduiker

Brilduiker

Vele Brilduikers broeden in Duitsland. Dit doen ze in oude holen van Spechten. Helaas geen nest kunnen ontdekken. 

Damhert

Damhert

Blijft altijd een kick om ze dichtbij te kunnen benaderen, zonder dat ze je door hebben. 

Bosuil

Bosuil

Bosuil

Bosuil

Deze Bosuil zat dus gewoon in onze “achtertuin”. Beter kan gewoon niet. De eerste dag zat hij nog verscholen in een denneboom, maar gelukkig werkte hij een beetje mee en de rest van de week zat hij open en bloot in de boom te zonnen. De Gaaien waren er minder blij mee, want die zaten hem steeds te pesten. Een keer zag ik zelfs dat een gaai tegen deze Bosuil aanvloog. Ik heb er ook een filmpje van gemaakt en die staat bij de andere filmpjes bij het kopje: vogelfilmpjes. 

Vink

Vink

Net als in Nederland waren er hier in Duitsland ook veel Vinken aanwezig. Dit mannetje wilde zo graag een plekje op mijn website, bij deze.

Kramsvogel

Kramsvogel

De Kramsvogel in zijn zomerkleed. Ik kwam ze hier vaker tegen als in Nederland. 

Ijsvogel

IJsvogel

We kregen een tip van onze verhuurder waar de ijsvogel zat. Na zo’n 10 kilometer fietsen hadden we onze bestemming gevonden. Tuurlijk konden we ook met de auto gaan, maar in zo’n mooi gebied ga je natuurlijk op de fiets. Dit water was een kilometer lang en al lopend kwamen diverse straaljagers (ijsvogels) voorbij. Volgens de verhuurder van ons huisje zouden er 5 paartjes moeten zitten. Tja hoe krijg je die dan op de foto, vliegend is onmogelijk, want ze gaan gewoon te snel. Ergens 2 uur posten vond ik zonde van de tijd, want ik wist niet wat hun stekkie was. Tja, dan maar eerst even wat gaan eten. Onder het eten hoorde ik constant de ijsvogel roepen. Ik wist het toen bijna zeker, in deze buurt kwam hij dus met regelmaat. Wat bleek, hun nest zat pal tegenover het restaurant, wat een geluk. Achteraf bleek dat onze verhuurder bij deze wand gegraven had in de hoop dat de ijsvogel hier zou gaan broeden. Dat is hem dus gelukt, ze waren nog druk bezig het hol verder uit te graven, want de verse modder/zand lag onder het nest. Op de foto zit het nest net achter de schuine boomstam die uit het water steekt. Het verse zand en modder zie je helemaal rechts liggen.

Kraanvogel

Kraanvogel

Kraanvogel

Een hoop mensen komen naar Duitsland voor de Kraanvogel, die is daar in grote getallen aanwezig. Helaas zijn ze wel erg schuw, maar ja als je bij je huisje zit en ze vliegen voorbij kan je mooie plaatjes schieten.

Wasbeer

Wasbeer

Zeker niet mijn mooiste foto, maar wat was ik blij om eens een wasbeer in de natuur te zien. Ik had ze nooit eerder gezien. We hebben er ook maar 4 seconden van mogen genieten en toen was hij verdwenen. Op zulke momenten kwamen we er wel achter dat we meer moesten gaan wandelen, dus de fiets in de bosjes en lopen maar. 

Eekhoorn

Eekhoorn

Eekhoorn

Eekhoorn

Eekhoorn

Eekhoorn

Soms lukt het gewoon niet om een soort op de foto te krijgen….zoals de Zeearend en soms heb je mazzel dat een soort lekker dichtbij komt en je geen keuze kunt maken uit alle foto’s die je hebt. Tijdens het genieten van de Bosuil, kwam de eekhoorn tussen mij en de Bosuil zitten. Grappige was dat de Bosuil ook alle aandacht had voor de Eekhoorn. Na een half uurtje ging ik verder en de Eekhoorn bleef er gewoon zitten. 

Bonte Kraai

Bonte Kraai

In Nederland hebben we de Kauw en in Duitsland heb je de Bonte Kraai. Eigenlijk vind ik de Bonte Kraai mooier. 

Zwarte Specht

Zwarte Specht

Zwarte Specht

Zwarte Specht

Toch wel het hoogtepunt van mijn vakantie waren 4 Zwarte Spechten in de achtertuin. Een paar was aan het broeden en het andere paar wilde in deze omgeving ook broeden. Dus dat werd oorlog. De gehele dag zaten ze elkaar achterna en trokken zich niks van ons aan. ‘s-avonds onder het genot van een biertje dat getrommel horen is onbeschrijvelijk. Ik begrijp niet dat zo’n vogel zo’n hard geluid kan maken met zijn getrommel. Op 5 kilometer afstand is het nog hoorbaar. Op de onderste foto is het nest. Ik had weinig zin om er 2 uur te gaan zitten wachten voor een foto. Maar ik wilde een sigaretje en dacht….dat doe ik wel bij het nest, wie weet. Na 2 minuten kwam de wissel al en had ik me foto.

Buizerd

Buizerd

Fitis

Fitis

Geelgors

Geelgors

Met zijn tweeen zaten ze tussen de koeien. Een flinke gele Geelgors.

Middelste Bonte Specht

Middelste Bonte Specht

Middelste Bonte Specht

De Middelste Bonte Specht, wow, leuk om die eens op de foto te krijgen. Hij is wat kleiner van formaat dan de grote, deze heeft wat strepen op de borst en het rood op de borst is wat minder aanwezig. 

Grote Bonte Specht

Grote Bonte Specht

Grote Bonte Specht

Grote Bonte Specht

3 verschillende foto’s van drie verschillende Grote Bonte Spechten. Ik vond het weleens leuk om de specht op de grond te zien. Ik zie ze altijd alleen maar in bomen. Maar ook op de grond zijn natuurlijk insecten te vinden. 

Glanskop

Glanskop

Zwarte Wouw

Zwarte Wouw

Hij wilde helaas niet dichterbij op de foto. Maar ik vind het prachtige roofvogels.

Witte Kwikstaart

Witte Kwikstaart

De Witte Kwikstaart kwamen we wel dagelijks tegen. Deze zat een paar meter van ons huisje vandaan en had zijn nestje naast ons terras.