Spanje Extremadura/Coto Donana 23-03-2012/01-04-2012

Vogelvakantie Spanje in Extremadura en coto Donana

van 23 maart 2012 tot en met 1 april 2012.

Dit hoofdstuk gaat over mijn vakantie naar Spanje. Ik ben op twee plaatsen geweest in Spanje, Extremadura en Coto Donana. Twee prachtige gebieden die wel van elkaar verschillen. Extremadura ligt in het westen en grenst aan Portugal. Je treft hier grasland, bossen, stuwmeren, vlakke gebieden en bergen. Coto Donana is meer een wetland gebied en ligt meer in het zuid-westen. Hier vind je meer stranden, duinen, rivieren, getijdengebieden, vennen, parasoldennenbossen en akkers.

Ik heb nogal wat moeite met het determineren van alle vogels, dus als u een foutje ontdekt, laat het mij weten via contact@vogellogboek.nl.

Steenuil

Steenuil

Steenuil

Deze had dus niemand van de groep ontdekt. Gelukkig hadden we een gids bij ons. Sommige moesten wel minuten lang zoeken voor ze hem zagen zitten. Dit terwijl hij ongeveer 25 meter bij ons vandaan zat. De steenuil vertrouwd op zijn schutkleur en bleef daarom zitten.

Grauwe gors

Grauwe gors

Veel voorkomende gors in Spanje.

Kleine torenvalk

Kleine Torenvalk

kleine torenvalk

In Nederland vliegen de torenvalken me om de oren, maar in Spanje lukte het mij ook. Verschil is wel dat dit de Kleine Torenvalk is. Die kom je zelden tegen in Nederland. We hebben twee kolonies bezocht in Spanje. Op de onderste foto zie je hun broedplaatsen, in de muur van de kerk.

Baardgrasmus

Baardgrasmus

Blauwe ekster

Blauwe Ekster

Blauwe Ekster

Ik vind ze toch net iets mooier als onze zwart.wit gekleurde eksters. Verder komt het gedrag wel aardig overeen.

Gele Kwikstaart

Gele Kwikstaart

Dunbekmeeuw

Dunbekmeeuw

Door onze reisleider werd al gezegd dat dit een vrij zeldzame meeuw was. Thuis wat in de boeken gekeken en toen las ik dat er tot 2008 in Nederland maar 8 exemplaren waren waargenomen. 

Boomklever

Boomklever

Eindelijk een Boomklever gevonden die nog bezig was met zijn nest. Ze kiezen een ruimte in een holle boom en smeren dan het gat dicht met modder. Althans niet helemaal dicht maar ze maken het gat kleiner. Als je goed kijkt zie je dat deze Boomklever een klont modder in zijn snavel heeft. Ik heb hier wel een half uurtje naar staan kijken, leuk gezicht om zo’n beest eens te observeren.

Boerenzwaluw

Boerenzwaluw

Boerenzwaluw

Over modder gesproken, op de bovenste foto zie je dat de Boerenzwaluw modder aan het verzamelen is. De Boerenzwaluw maakt zijn nestje ook met behulp van modder. Een paar Boerenzwaluwen waren druk bezig om hier modder op te komen halen.

Blauwe Rotslijster

Blauwe Rotslijster

Ik lees dat dit een erg schuwe vogel moet zijn. Nou deze niet hoor. Deze steeds de hele tijd uit volle borst prachtig te zingen en liet zich makkelijk op de foto zetten. Ik mag ook weleens een mazzeltje hebben.

Koereiger

Koereiger

Koereiger

Ik denk dat het wel duidelijk is waarom ze deze vogel Koereiger noemen.

Kuifleeuwerik

Kuifleeuwerik

Grote Trap

Grote Trap

De Grote Trap is de zwaarste vogel die kan vliegen. Het mannetje kan wel 1 meter lang worden. Ik heb ze baltsend en vliegend gezien, maar ze zaten wel erg ver weg. Ok ze kwamen met ze vijfen voorbij gevlogen maar ik was gewoon te laat voor een fatsoenlijke foto. Dat krijg je als je zoveel moois om je heen ziet, dat je sommige dingen gewoon mist. 

Hop

Hop

Kwak

Kwak

Kwak

De Kwak lijkt best veel op de Blauwe reiger. De Kwak is alleen een stuk kleiner. Op de bovenste foto zie je hem samen met de kleine Zilver Reiger. De Kwak is een nachtdier, dat kan je ook goed zien aan zijn rood gekleurde ogen. We stonden op een plaats waar ze overdag slapen.

Lepelaar

Lepelaar

Flamingo

Flamingo

Vanuit het hotel had ik zicht op een grote plas waaronder deze Flamingo’s zaten. Je kan het slechter treffen.

Monniksgier

Monniksgier

Dit zijn enorme joekels van vogels, maar wat zijn ze toch lelijk. Lelijk in de zin van een gemene kop. Sinds 1800 drie maal in Nederland gesignaleerd. Ze hebben een spanwijdte van bijna 3 meter.

Purple reiger

Purple reiger

Purple reiger

De Purple reiger heeft een erg goeie schutkleur. Als hij zo tussen het riet zit, zie je hem amper. In Nederland kom je ze in de zomer heel af en toe tegen, in Spanje zagen we hem dagelijks.

Rode Patrijs

Rode Patrijs

Dit is ook zo’n vogel die in Nederland bijna niet meer voorkomt en in Spanje regelmatig. 

Roodborst Tapuit

Roodborst Tapuit

Roodborst Tapuit

Op de bovenste foto zie je een vrouwtje en de onderste een mannetje. Dat is geluk hebben, dat ze pal voor je neus op een takje gaan zitten en dan nog stil blijven zitten ook. Dan heb je eens de tijd om een foto te nemen. Het vrouwtje is vanuit een vogelhut genomen op zo’n 5 meter afstand.

Steltkluut

Steltkluut

Steltkluut

Vale Gier

Vale Gier

Vale Gier

Vale Gier

En toen bracht onze gids ons naar een plek tussen het gebergte waar enorm veel Vale Gieren landen en hun broedplaatsen hebben. De Vale Gieren komen op die plek erg dichtbij. Als je daar een stuk naar boven loopt zie je de gehele dag roofvogels voorbij komen die je vanaf de bovenkant op de foto kunt zetten. Een heerlijk plekje, waarvan ik de naam vergeten ben. 

Waterral

Waterral

Niet een al te beste foto, maar ik vind dat van een Waterral niet erg. Het zijn van die vogels die zich gewoon zelden laten zien en dus ontzettend schuw zijn. We zaten met de groep koffie te drinken en zoals gebruikelijk sta ik dan buiten een peukie te roken. Altijd met de camera op statief, klaar voor alle actie. Tja….niemand van de groep had dus de waterral op de foto.

Waterspreeuw

Waterspreeuw

De Waterspreeuw zoekt gebieden op met snelstromend water. Daarom heb ik deze foto niet teveel gecropt om dit te laten zien. Bovenin zie je nog een waterspreeuw. Dit is een broedpaartje dat onder de brug, waar we op stonden, aan het broeden was. Verzoek van de gids was dan ook om een foto te maken en door te lopen om ze niet al teveel te storen.

Zwarte Ibis

Zwarte Ibis

De Zwarte Ibis komt zelden in Nederland voor. Hij houd van moerasgebieden waar het water niet al te diep is, zodat ze kunnen zoeken naar onder andere insecten, larven en slakken.

Zwarte Ooievaar

Zwarte Ooievaar

De Zwarte Ooievaar is maar een keer dicht in de buurt gekomen en dus maar een kans gekregen hem op de foto te krijgen. Dat is me best aardig gelukt. Hij heeft een witte buik, maar dit is op de foto niet terug te zien. 

Zwarte Wouw

Zwarte Wouw

Zwarte Wouw

In een flits zag ik een konijn hard wegrennen en deze wouw landen. Fijn voor het konijn, jammer voor de wouw. Wel apart want de Zwarte Wouw is voornamelijk een aaseter die voornamelijk vis, afval en vuilnis eet. 

Spaanse Muurhagedis

Spaanse Muurhagedis

Spaanse Muurhagedis

Iberische smaragd hagedis

Iberische smaragd hagedis

Koninginnepage

 Koninginnepage